Wolnowar, z angielskiego slow cooker, jest urządzeniem które może okazać się bardzo przydatne w każdej kuchni. Wolnowar przeznaczony jest do gotowania potraw, które wymagają długiej obróbki termicznej. Tradycyjnie takie dania gotuje się przez długi czas na małym ogniu. W przypadku takich dań wolnowar okazuje się niezastąpiony. Dzięki niemu można wygodnie i skutecznie przygotować przepyszne mięso, bigos, gulasze, gołąbki. Gotowanie potraw nie wymaga nadzoru, przez co pozwala oszczędzić sporą ilość czasu. Urządzenie jest garnkiem zasilanym przy pomocy energii elektrycznej. Pozwala na przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków, które są równie wartościowe jak te gotowane na parze. Kiedy urządzenie zakończy swoją pracę, przechodzi w tryb podgrzewania potrawy, dzięki czemu jest ona gotowa do spożycia w każdej chwili. Warto wspomnieć, że wolnowar doskonale nadaje się dla początkujących kucharzy – gotowanie przy jego pomocy może być banalnie proste, jeśli dysponuje się odpowiednim przepisem.
Wolnowar przepisy
Przy pomocy wolnowaru można przygotować posiłki, które zachowują wszelkie witaminy i składniki odżywcze. Wszystko to dzięki długiemu i powolnemu procesowi gotowania. Oto kilka prostych przepisów na dania, jakie można przygotować z pomocą tego sprytnego urządzenia.
Potrawka z mięsem i warzywami
Wszelkiego rodzaju gulasze i sosy przygotowane w wolnowarze są wręcz wyśmienite. Do misy urządzenia wystarczy włożyć mięso wieprzowe lub wołowe i uzupełnić je świeżymi warzywami. Mogą to być: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, fasola czy groch. Warzywa strączkowe dzięki długiemu procesowi gotowania nie wymagają namaczania. Po dodaniu odpowiednich przypraw pozostaje czekać na efekt końcowy, który jest naprawdę zachwycający. Trzeba pamiętać o dolaniu odpowiedniej ilości wody i regularnym jej uzupełnianiu.
Żeberka w coli
To potrawa, która zachwyci każdego miłośnika potraw mięsnych. Wystarczy zamarynować żeberka wieprzowe w odpowiednio dobranych przyprawach – rozmarynie, papryce i musztardzie. Następnie umieszcza się je w misie wolnowaru, do której wlewa się szklankę coli i odrobinę oleju. Po czterech godzinach są miękkie i soczyste. Można je podawać z ziemniakami i surówkami.
Bitki wieprzowe
To aromatyczne danie powstaje z cienko tłuczonych plastrów schabu. Należy podsmażyć ja na patelni na cienkiej warstwie oleju. Następnie całość zalewa się wonnym bulionem z dodatkiem majeranku, ziela angielskiego i cebuli, po czym gotuje się w wolnowarze, aż kotleciki będą kruche i rozpływające się w ustach.
Szarpana wieprzowina
To doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju kanapek, dań obiadowych, burgerów czy sałatek. Ładny kawałek mięsa wieprzowego, wcześniej zamarynowany w wybranych przyprawach, gotuje się w wolnowarze z niewielkim dodatkiem wody przez nawet kilkanaście godzin. Mięso w efekcie rozpływa się pod dotykiem widelca. Szarpie się je na drobne kawałki, które zachwycają miękkością i smakiem.
Bigos
To tradycyjne danie kuchni polskiej każdy przygotowuje na własny sposób. Jego bazą jest kapusta – może być także z dodatkiem kiszonej – oraz mięso. Może być to surowa wieprzowina, a także różnego rodzaju boczki i kiełbasy. Smaku potrawie dodadzą także suszone śliwki czy grzyby. Bigos powinien być gotowany przez co najmniej kilka godzin, by jego smak był głęboki i bogaty. Ten z wolnowaru smakuje równie dobrze, jak gotowany na wolnym ogniu.