Jak zrobić smaczną kawę?

0
467
Jak zrobić smaczną kawę?

Kawa w kawiarni do tej pory smakowała najlepiej, ponieważ była zrobiona przez baristów. Są to specjaliści od kawy, którzy uczą się zawodu już w młodym wieku. Coraz więcej jest możliwości, aby nauczyć się robić dobrą kawę również w domu.

Kawa zrobiona w domu

Kawa zrobiona w domu smakuje równie wybornie, co w kawiarni, bo wystarczy wiedza i parę umiejętności. Pasjonaci kawy piją ją codziennie, dlatego potrafią odróżnić jej smak od siebie. Zupełnie inaczej smakuje kawa mielona, niż kawa rozpuszczalna, dlatego ta mocniejsza dodaje więcej energii. Domowa kawa ziarnista (np. kawa lavazza) najczęściej jest parzona w ekspresie, który można kupić w każdym sklepie z kawą. Popularne są ekspresy ciśnieniowe, przelewowe, kolbowe, a także kawiarki. Tradycyjna kawa domowa zalewana jest gorącą wodą, natomiast profesjonalna kawa lavazza jest z ekspresu. Należy przygotować do niego wodę przefiltrowaną, ciepłe mleko, a także świeżo mieloną kawę. Jej gatunek zależy od pochodzenia kawy i daty jej przygotowania. Kawę domową można zrobić na różne sposoby, z dużą ilością mleka, śmietanki, czekolady na gorąco, z cukrem, wanilią czy drobno posiekanymi orzechami.

Dobre gatunki kawy

Dobry gatunek kawy znaleźć można w sklepie firmowym z kawą. Znajduje się tam nie tylko kawa, ale również herbata, o przyjemnym smaku i aromacie. Bardzo ciekawym gatunkiem jest kawa kimbo, gdyż doskonale współgra ze znaną marką ekspresów do kawy. Dobrze palona i mocna jest także kawa lavazza, która zdobyła sobie ogromną popularność wśród klientów. Jest to głównie kawa ziarnista, którą można wykorzystać na kilka sposobów. Każdy sklep z kawą posiada także ekspresy do kawy, kawiarki, ubijacze, spieniacze do mleka oraz kawę na wagę. Dobrym gatunkiem okazuje się kawa segafredo, a także kawa illy, z których można zrobić pyszne cappuccino, domowym sposobem. Ważne, aby kawa była palona jak najszybciej, miała podany stopień palenia oraz smakowe dodatki, które czuć podczas parzenia i potem picia kawy. Są to aromaty cytrusowe, imbirowe, korzenne, a także goździkowe. Smakosze lubią kawę czarną, białą, latte, a także po włosku. Ta ostatnia jest bardzo mocna, dlatego przygotowuje się do niej tak małe filiżanki. Wystarczy łyk takiej kawy, aby się pobudzić na cały dzień pełen wyzwań.

Nie zapominajmy, że domowe wieczory świetnie umili nam także dobrej jakości herbata.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here