Omega-3 to niezbędny kwas tłuszczowy: niezbędny, ponieważ organizm nie jest w stanie sam go wytworzyć i dlatego musimy go pozyskiwać z pożywienia. Omega-3 zawiera „dobre” tłuszcze wielonienasycone, a trzy najważniejsze to EPA (kwas eikozapentaenowy), DHA (kwas dokozaheksaenowy) i ALA (kwas alfa-linolenowy). Naturalnie bogate w kwasy omega-3 produkty to głównie tłuste ryby i algi, podczas gdy ALA występuje głównie w roślinach.
Kwasy omega-3 – produkty dla osób niejedzących ryb
Warto pamiętać, że chociaż omega-3 można znaleźć w pokarmach roślinnych, konwersja z ALA do EPA i DHA nie jest tak skuteczna, jak w przypadku produktów zwierzęcych, więc może jej brakować u osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.
Ponieważ to w pożywieniu o pochodzeniu morskim najwięcej jest kwasów omega-3, produkty te powinny być obecne w naszej diecie. Jeśli nie jest to możliwe, należy je suplementować. Szukasz dobrego źródła Omega-3? Produkty calan.oil to wysokiej jakości, przebadane suplementy, dzięki którym zawartość kwasów omega-3 w Twojej diecie będzie odpowiednia.
Kwasy omega-3 – produkty, które powinny znaleźć się w diecie
Poniżej zebraliśmy 3 najbardziej bogate w kwasy omega-3 produkty.
Makrela
Mała, tłusta ryba, którą można jeść na świeżo lub wędzoną i dodawać do wielu dań, w tym risotto, placków rybnych i makaronów. Jeden filet z makreli to około 90 g, więc dostarczy około 5 g kwasów omega-3.
Łosoś
Niezależnie od tego, czy ryba jest dzika czy hodowlana, świeża lub z puszki, łosoś jest dobrym źródłem kwasów omega-3. Można go piec lub gotować, a dla smaku użyć dowolnej liczby dodatków, w tym chili, sosu sojowego, cytryny, ziół lub sosu holenderskiego.
Olej z wątroby dorsza
Jedna łyżka oleju z wątroby dorsza (14 g) dostarcza 1,7 g kwasów omega-3, co czyni go skoncentrowanym źródłem tego niezbędnego kwasu tłuszczowego. Olej może być dodawany do posiłków, aby w ten sposób zwiększyć ilość kwasów omega-3 przyswajanych z pożywieniem.